Benromach Vintage Cask Whisky 2009

724,00 DKK

Benromach – Spiritus 70 cl
Aldersbegrænsning: 18 år
Temp: 15
Lukning: Kork
Alk: 58.8
Lagring: 80%, Bourbonfade, 20%, Sherryfade
Områder: Skotland, Speyside
Farve: Mørk honning gul
Smagsvarianter: Farin, Mynte, Sort peber, Valnød

Nydes alene

Tilgængelig på restordre

Benromach Vintage Cask Whisky 2009

 

Benromach 10 Year Old 100 Proof er en udgave af den klassiske 10 Year Old, tappet ved en højere alkoholprocent. I den gamle, britiske terminologi betyder ”100 Proof” 57% alkohol, så her er skruet gevaldigt op for styrken, hvilket giver en mere koncentreret smag og duft. Whiskyen er lagret på 80% bourbonfade og 20% sherryfade, med en afsluttende finish på olorosofade.

Farve: Gylden.

Duft: Bivoks, sort peber, valnødder og hørfrøolie. Fornem næse!

Smagsnoter: Noter af mynte, læder, brun farin og en tydeligt men behersket røg.

Serveringsforslag: Bør nydes ren, dog gerne tilsat et par dråber køligt vand.

Benromach er grundlagt i år 1898 og var et af de destillerier som måtte lukke i 1983, hvor der blev drukket meget lidt whisky og industrien haltede. Men lykkeligvis genopstartede Benromach produktionen i 1998, som (indtil videre) det eneste af de mange savnede destillerier som slukkede kedlerne i det skæbnesvangre år. Det var den uafhængige aftapper, Gordon & MacPhail som vækkede Benromach til live. I 1993 købte de hvad der var tilbage af destilleriet (et par washbacks og de tomme bygninger) og brugte derefter de næste 5 år på at renovere og installere nyt udstyr. Gordon & MacPhail er kendt for at have kæmpemæssige mængder af gammel whisky, som firmaet har købt gennem årene, og de var således unikt stillede til at kigge deres ”flydende bibliotek” igennem og spore sig ind på den stil, som Benromach havde haft før lukningen. Det nye destilleri blev så designet, så det bedst muligt kunne ramme den gamle stil, og man har sågar installeret en malt-kværn som er bygget i 1913! Især mente man, at et hint af røg var yderst vigtigt. Sådan smagte Speyside-whisky i gamle dage, for før 1960’erne maltede de fleste destillerier selv, og her brugte man altså både kul og tørv. Deres standard malt peates til 10-12 ppm, men de laver også en lille smule whisky med en væsentlig kraftigere røg.

Benromach er essensen af et håndværks-destilleri. Det er hands-on, hele vejen igennem, og nok det mindste destilleri i speyside. Kun 2 mand er involveret i produktionen! Der er ingen termometre eller trykmålere på deres pot-stills – man sikrer at tingene kører som de skal med ”sound, touch and sight”. Det er gammeldags, men det er fantastisk godt. Benromach har sat barren urimeligt højt for deres konkurrenter i Speyside.

[wt_cli_category_widget] Scroll til toppen

Er du over 18 år?

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.